Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Bol Su İçin ve Etleri Sebzelerle Pişirin: Bayram Önerileri

Bayram dönemlerinde beslenme alışkanlıklarımız değişebilir ve bu değişiklikler sağlıklı olmayabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, Kurban Bayramı’nda beslenme konusunda önemli ipuçları veriyor. Özellikle diyabet hastalarının şeker tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, hipertansiyon veya kalp ve damar hastalıkları olanlar içinse et tüketimini kontrol altında tutmaları gerektiğini belirtiyor.

“Etleri, Sebzelerle Pişirin”

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etin yağsız veya az yağlı tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin haşlama veya ızgara şeklinde pişirilmesinin önemine değinen Arslansoyu, et yemeklerinin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yöntem hem besleyiciliği artırır hem de vücuttaki mineral emilimini destekler.

“Mangalın Isısına Dikkat Edin”

Bayram denildiğinde akla ilk gelenin mangal olduğunu belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin aşırı sıcaklıkta pişirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

“Etleri Tüketmeden Önce Dinlendirin”

Özellikle Kurban Bayramı’nda kesim sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin kesilip bekletilmeden tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin saklama ve pişirme yöntemleri konusunda da önemli bilgiler veriyor.

Uzmanından Bayram Günü İçin Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Diyetle ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bulgular ortaya koyarken, bilim insanlarından dikkat çekici bir açıklama geldi. Bitkisel temelli beslenme biçimi olan vegan diyeti uygulayanların, yalnızca hayvansal gıdalardan uzak durarak vücutlarındaki asit yükünü ciddi şekilde azalttığı ve bunun da doğrudan kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.