Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım Hakkında Bilinmesi Gerekenler – Dünya Astım Günü

Astım, akciğer içi hava yollarında sıklıkla mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolunun daralması sonucu ortaya çıkan kronik bir akciğer hastalığıdır ve dünya genelinde 350 milyon kişiyi etkilemektedir. Her yıl 400 binden fazla kişinin ölümü astıma bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ülkemizde ise 2023 yılı istatistiklerine göre her 1000 ölümden yaklaşık 3’ü astım nedeniyledir.

Dünya Astım Günü, her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü kutlanmakta olup, astım farkındalığına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yılın teması “Astımda inhaler tedavi: Ne kadar doğru o kadar etkili” olarak belirlenmiştir.

Astım hastalarının tedavi ve yönetiminde dünya çapında rehberlik sağlayan GINA 2025 yılı için bir tema seçmiş ve bu doğrultuda ülkemizde astım gününde aile hekimlerinden eczacılara kadar geniş bir katılımcı kitlesine astım tedavisi ve inhaler eğitimi hakkında bilgiler verileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalığın tanısının doğru konulabilmesi için solunum fonksiyon testleri gibi yöntemlerin kullanılması önemlidir.

Astım tedavisi ile hastalığın kontrol altına alınması ve hastanın yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Astım tedavisinde düzenli ilaç kullanımı, tetikleyicilerden uzak durulması ve diğer hastalıkların da tedavi edilmesi gerekmektedir.

Astımın Kontrol Altında Tutulması

Astım kontrolü, hastalığın belirtilerinin gündüz ve gece sürekli olmaması, kurtarıcı ilaçlara ihtiyaç duyulmaması ve günlük aktivitelerin aksamaması anlamına gelmektedir. Astım kontrolünü etkileyen faktörler arasında ilaçların doğru şekilde kullanılmaması ve çeşitli tetikleyicilere maruz kalma sayılabilir.

Astım hastalarının kontrol altında tutulabilmesi için tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

İnhaler Kullanımının Önemi

Astım ilaçlarının doğru etkili olabilmesi için inhaler yolla verilmesi gerekmektedir. Astım tedavisinde inhaler ilaçların doğru şekilde kullanılması önemlidir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan videolar ile hastalara inhaler cihazlarını doğru şekilde kullanma konusunda rehberlik sağlanmaktadır. Doğru nefes tekniği ile inhaler ilaçların etkili bir şekilde verilmesi sağlanabilir.

Astım Hastaları İçin Öneriler

Astım hastaları için önemli olan ilaçlarını doğru şekilde kullanmaları ve düzenli takip altında olmalarıdır. Astım kontrolü için doktor önerilerine uyulması ve tetikleyici faktörlerden uzak durulması gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, astımın kontrol altında tutulmasında önemli rol oynamaktadır.

Astım konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak ve güncel gelişmeleri takip etmek için hastalarımızı aile hekimlerine danışmaya ve eğitim faaliyetlerine katılmaya davet ediyoruz.

Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir