Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doha Forum’da Suriye’deki Kürt Aktörler Hakkında Konuştu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Doha Forum 2024’te yaptığı konuşmada, Suriye’deki meşru Kürt aktörlere dikkat çekti.
8 Aralık’taki konuşmasında Fidan, Suriye’deki bütün tarafların sürece dahil edilmesi ve Türkiye’nin bu konudaki temaslarına dair soru üzerine, Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren son derece meşru Kürt taraflarının varlığına işaret etti.
Fidan, “Ancak herhangi bir PKK uzantısı, Suriye’de herhangi bir şekilde meşru bir taraf olarak değerlendirilemez. Suriye’deki görüşmelerde görüşeceğimiz bir taraf olamaz” açıklamasında bulundu.
Kürt Yüksek Komitesi Hakkında Bilgiler
Kürt Yüksek Komitesi yani KYK, 25 Temmuz 2012 tarihinde Kamışlı’da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) ve Batı Kürdistan Halk Meclisinin (MGRK) beşer üyesinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Ancak PYD ve ENKS arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle işlevini kaybederek dağıldı.
Suriye Kürt bölgesinde yer alan ve Mesut Barzani’nin KDP çizgisini takip eden 11 parti ve örgüt, Erbil’de ENKS çatısı altında bir araya geldi. Diğer taraftan PYD çizgisindeki örgütlerin çatı örgütü niteliğinde Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Batı Kürdistan Halk Meclisini oluşturdu.
Haziran 2011’de Esad sonrası için karar alındı ve ortak siyasi amaçlar belirlendi. Ayrıca, bölgesel işbirliği için çeşitli komiteler kurulması kararlaştırıldı.
Ancak, Mutabakatı hayata geçirmek için oluşturulan Kürt Yüksek Komitesi, taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle etkisiz hale geldi.
PYD ve Kürt Grupları Arasındaki Gerilim
İki tarafta yaşanan anlaşmazlıklar ve PYD’nin diğer Kürt gruplarını bastırmaya yönelik tutumu, Mutabakatın hayata geçirilememesine neden oldu. ENKS, PYD’nin baskıcı tavrından dolayı anlaşmanın gerçekleşmediğini belirtirken, PYD ise tüm Kürt partilerinin anlaşmaya yanaşmamasının sorun yarattığını ifade etti.
Batı Kürdistan Halk Meclisi’nin askeri gücü olan YPG’ye karşılık ENKS’nin milis gücü bulunmamaktaydı. Kontrol noktalarının YPG tarafından ele geçirilmesi, ENKS kanadından sert tepkilere neden oldu.
YPG’nin Rojava’da tek meşru askeri güç olarak görülmesi, Kürt Yüksek Komitesi içindeki gerilimi artırdı ve süreç hızla etkisiz hale geldi.