Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Kene Vakaları ve Alınan Önlemler Değerlendirildi

Valilik Ek Bina Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Belediye Başkanı Adem Uzun ve ilgili kurum temsilcileri bir araya gelerek kentteki kene vakalarını ele aldı. Toplantı sonrasında Vali Şimşek, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve İl Sağlık Müdürü Onur Mahmutoğlu ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Vali Şimşek, “2025 yılında bugüne kadar 5,5 aylık dönemde toplam 39 vaka tespit edildi” açıklamasında bulundu. Son günlerde artış gösteren kene kaynaklı vakalar ve bunlara bağlı ölümlerin önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgulayan Vali Şimşek, bu yıl içinde kene nedeniyle hayatını kaybeden 7 kişi olduğunu belirtti. Ayrıca 2025 yılında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle 6 vatandaşın vefat ettiği bilgisini paylaştı.

Şimşek, son beş yılda Sivas’ta görülen vaka sayılarına da değinerek, “2021 yılında 224 vaka kaydedilirken, bu sayı 2022’de 210’a, 2023’te 83’e, 2024’te 65’e düştü. 2025 yılında ise 39 vaka tespit edildi. En fazla vakaların Kelkit Vadisi ve kuzey ilçelerde görüldüğünü, bu bölgelerdeki köylerde durumun daha ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Kırsal bölgeden gelen vatandaşların tamamının kene nedeniyle hayatını kaybettiğini görüyoruz. Keneyle mücadele konusunda tüm kurumlar işbirliği içinde titizlikle çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Vali Şimşek, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen aşı çalışmalarının da ilerlediğini açıkladı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın uluslararası çalışma grubuyla gerçekleştirilen aşı çalışmalarında Faz 1 aşamasına gelindiğini belirten Vali, “DNA temelli aşı, faz çalışmalarının tamamlanmasıyla yakın zamanda tıp dünyasında kullanıma sunulacak. Valilik olarak halk sağlığını korumak adına gereken tüm tedbirleri kararlılıkla uyguluyoruz” dedi.

Related Posts

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.