Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

TÜİK, Nisan Ayı Finansal Yatırım Araçları Reel Getiri Oranlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı.

Buna göre, nisanda aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 8,8, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında görüldü.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 4,07, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,44 yatırımcısına reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,03, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 3,83, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,2 yatırımcısına reel getiri sağladı, dolar yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,6, BIST 100 endeksi yüzde 10,14 kayba yol açtı.

Külçe altın, üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20,83, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri kazandıran yatırım aracı oldu.

Aynı dönemde BIST, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,26, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,09 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

6 aylık değerlendirmeye göre külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,36 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,9, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,51 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak hesaplandı.

Yıllıkta en yüksek reel getiri külçe altında

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 31,17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,55 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) yüzde 16,26 ve avro yüzde 0,9 oranlarında yatırımcısına reel getiri kazandırırken, DİBS yüzde 0,91, dolar yüzde 3,8 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) yüzde 3,31 yatırımcısına reel getiri sağlarken, avro yüzde 10,35, DİBS yüzde 11,95, dolar yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranlarında yatırımcısının kayba uğramasına yol açtı.

Related Posts

TEMU artık Türkiye’de! Gümrük vergisi kalkıyor, indirim geliyor!

Dünya genelinde hızla büyüyen Çin merkezli e-ticaret platformu TEMU, Türkiye pazarına resmen giriş yaptı. Şirket, İstanbul merkezli operasyonlarıyla birlikte “1 iş gününde teslimat” uygulamasını da başlattı. TÜRKİYE MERKEZLİ OPERASYON VE …

Dünya devi markadan ‘yapay zeka’ hamlesi! Binlerce kişi işten çıkarılacak

Teknoloji devi Microsoft, yapay zekâ odaklı büyüme stratejisini sürdürürken, insan kaynağını yeniden yapılandırma adımları atıyor. Şirketin özellikle satış bölümlerinde görev yapan binlerce çalışanı etkileyecek yeni bir işten çıkarma planı gündemde …

Overturizm Türkiye’ye de sıçrar mı?

İspanya, İtalya ve Portekiz gibi güney Avrupa ülkelerinde hafta sonu boyunca overturizm karşıtı protestolar düzenlendi.

Şimşek’ten cari açıktaki artışa “öngörülebilir” değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirirken, “Küresel mal ticaretine ilişkin belirsizliklerin yoğunlaştığı bu dönemde hizmet ihracatındaki güçlü performansımız cari dengeyi destekliyor …

Pentagon ve OpenAI arasında 200 milyon dolarlık anlaşma imzalandı

Pentagon ve OpenAI arasında 200 milyon dolarlık anlaşma imzalandı

Bakanlık açıkladı: Sınırlarda tedbirler arttırıldı

Yaz döneminin gelişi ile yoğunluğun yaşandığı sınır kapıları ile ilgili yeni tedbirler alındı. Ticaret Bakanlığı, gümrük sınır kapılarında bir dizi tedbirin devreye alındığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yurtdışından gelen özellikle …