Don felaketi sebze ve meyveyi vurdu, etkisi uzun sürecek

Zirai Don Felaketinin Etkileri Meclis’te Görüşüldü

Zirai don felaketi, tarımsal üretime büyük darbe vurdu ve son 30 yılın en büyük afeti olarak kaydedildi. Meclis’te toplanan TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, alınacak tedbirleri ele aldı. Komisyonun toplantısında konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye’nin bu yıl meyve üretiminde beklenen 28 milyon tonluk üretimin, 7 milyon tona kadar gerileyebileceğini belirtti.

Özcan, “Türkiye, toplamda 800 bin ton yaş kayısı üretme rezervine sahip. Dünya genelinde üretilen yaş kayısının yüzde 20’si Türkiye’de üretiliyor. Ancak son 5 yılda iklim değişikliğinden kaynaklanan krizlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle, her yıl tahmini rekoltelerimiz 170 bin tondan son 5 yılda 70 bin tona düştü. Ağaçlarımız zarar gördü. Bu ağaçlardan gelecek yıl verim elde edip edemeyeceğimizi henüz göremiyoruz, zaman gösterecek. Ağaçların gördüğü zarara bağlı olarak bu yıl bakım masrafları 2 katına çıktı” şeklinde konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’da bu yıl üzüm rekoltesinin beklenenden düşük olduğunu belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise zirai don kaynaklı kayıpları azaltmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı budama, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerine dikkat çekti.

  1. Budama
  2. Gübreleme
  3. Sulama
  4. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri

Suiçmez, “Gelecek yıl donun hasar düzeyine göre bitkilerin tekrar verimli hale gelmesi için budama tedbirleri önemlidir. Gübreleme ve sulama önemlidir. Hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri mevcuttur” şeklinde konuştu.

BDDK’nın verilerine göre çiftçilerin nakdi kredi miktarı 986 bin lira, takipteki kredi miktarı ise 6 milyar liradır. Suiçmez, “Özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin don kaynaklı zararlarının karşılanması için kredi faizlerinin ertelenmesi veya ötelenmesi gündeme getirilmelidir. Ayrıca ek tarımsal ekonomik paket açıklanmalıdır” dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Saraçoğlu, yağmurlama sistemlerinin don etkilerini azaltabileceğini belirtti ve örtü altı meyveciliğin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Saraçoğlu, “Riskli bölgelerde meyveler örtü altına alınarak don olaylarından korunabilir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Zenginliğiyle övünen Trump’ın serveti belli oldu!

Sık sık zenginliğiyle övünen ABD Başkanı Donald Trump’ın servetini ABD basını yazdı. Trump’ın kendi adını taşıyan kripto parası da var.

Anahtar teslimlerine başladı

Teknik Yapı tarafından İstanbul’da Kartal-Maltepe sınırında konumlanan Deluxia Park Residence projesinde daire teslimleri başladı.

Memur ve emeklinin zam oranı bugün belli oluyor

Memur ve emeklinin temmuz zammı, bugün açıklanacak haziran enflasyonuyla netleşecek. Zam oranı, sosyal yardım ödemelerini de artıracak.

Emniyet kemerlerinizi bağlayın: Musk tekrar Tesla’nın direksiyon başına geçiyor

Elon Musk, Başkan Donald Trump ile çatıştığı, uzlaştığı ve sonra tekrar çatıştığı için anlamlı işler için daha fazla zamana sahip. Trump, kendisine göre, bütçe yasasıyla Amerika Birleşik Devletleri’ni bir borç sarmalına sürükledi ve seçimden sonra …

ASELSAN’dan 2 milyar 870 milyonluk dev anlaşma: Savunma Sanayiinde büyük adım!

ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, yeni iş ilişkisini duyurdu. Açıklamada, “ASELSAN ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin …

17 bin liradan 100 bin liraya fırladı: Ferman gibi astılar

Vatandaşlar, konutlar ve araziler için rayiç bedelin binde 1’i, işyerleri için binde 2’si, arsalar için binde 3’ü oranın belirlenen tutarlarla emlak vergisi ödemelerini yapıyor. Muhtarlıklardan ilan edilen rayiç bedellere göre vatandaşlar güncel …