Çığır açan gelişme: Milyonları etkileyen hastalık için aşı geliştirildi!


CONICET Bilim İnsanları Chagas Hastalığına Karşı Tarihi Bir Adım Attı

Dünya çapında 7 milyon kişinin etkilendiği ve 100 milyon kişinin risk altında olduğu Chagas hastalığına karşı CONICET bilim insanları öncü bir çalışma yaptı.

Kronista.com’da yer alan habere göre 2025 yılında, Rosario Klinik ve Deneysel İmmünoloji Enstitüsü (IDICER, CONICET-UNR) ve Litoral Ulusal Üniversitesi İmmünolojik Teknoloji Laboratuvarı (UNL) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, hastalığı önleyen bir aşının geliştirilmesi üzerinde araştırmalar yapıldığı duyuruldu.

Chagas Hastalığı Nedir?

Amerikan tripanosomiyazı olarak da bilinen Chagas hastalığı, triatomin böceklerinin (vinçuca) ısırması sonucu Trypanosoma Cruzi adlı parazitin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kalp büyümesi ve mide sorunlarına neden olabilen bu hastalık özellikle Latin Amerika’nın kırsal ve düşük gelirli bölgelerinde yaygındır.

Belirtiler Uzun Süre Sonra Ortaya Çıkıyor

Chagas hastalığının en büyük zorluğu, belirtilerinin enfeksiyondan 15 ila 30 yıl sonra ortaya çıkmasıdır. Bu yüzden birçok kişi enfekte olduğunu fark etmeden yaşamını sürdürmektedir.

Hastalığın ana belirtisi, kalp büyümesine ve fonksiyonel bozukluğa yol açan kronik Chagas miyokarditidir. CONICET tarafından geliştirilen aşı, bu hastalığın yaygın olduğu bölgelerde dağıtılarak milyonlarca kişiye umut olabilir.

Chagas hastalığı sadece vinçuca böcekleriyle değil, kan transfüzyonu, enfekte organ nakli, gebelik sırasında anneden bebeğe geçiş ve laboratuvar kazalarıyla da bulaşabilir. Bu durum, hastalığın kontrol altına alınmasını daha da zorlaştırmaktadır.

CONICET bilim insanları, geliştirdikleri aşının vinçucaların yoğun olduğu alanlarda uygulanmasının en uygun olduğunu belirtmektedir. Bu önemli adım, Chagas hastalığına karşı mücadelede dönüm noktası olabilir.


Related Posts

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.

30 dakikalık koşuya eşdeğer: Bu 10 dakikalık aktivite, 1 ayda 3 kilo vermenizi sağlıyor

Koşuya saatlerce vakit ayırmadan kilo vermek mümkün mü? Spor koçu Jean-Baptiste Kapoudjian’a göre bu kesinlikle mümkün! Yalnızca 10 dakikalık bir aktivite, 30 dakikalık koşuya eşdeğer etki yaratabiliyor ve düzenli uygulandığında, 1 ayda yaklaşık 3 kilo kaybına yardımcı olabiliyor. Kapoudjian, bu eğlenceli ve etkili egzersizin tüm vücudu çalıştırarak vücut şekillendirmeye ve kondisyon artırmaya katkı sağladığını belirtiyor.