Bolu’da Yangın Sonrası Turizm Krizi

Bolu Otelleri, Yangın Faciasının Ardından İlgisiz Kaldı

Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınında 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Bolu’daki otellere ilgi azaldı. Kentin turizm sektörü, ekonomisinin önemli bir kısmını oluştururken, otel sahipleri krizin üstesinden gelmek için bir araya geldi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, “Bolu, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Yanlışlar yüzünden tüm kentin cezalandırılmasına karşıyız” dedi.

21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de çıkan yangın faciasının ardından Bolu’daki turizm tesislerine olan ilgi düştü. Özellikle tatil günlerinde %90’a varan doluluk oranları, yangın sonrasında %20’lere geriledi. Turizm sektöründeki bu düşüşün ardından harekete geçen otel sahipleri, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Ticaretin Kalbi Turizm Çalıştayı’nda bir araya geldi. Çalıştaya, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, kamu kurumları ve otel yetkilileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, çalıştayın açılış konuşmasında, “Bolu, yılda milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Turizm sektörü, 10 bin yatak kapasitesiyle 7 bin kişiyi istihdam ediyor ve Bolu ticaretinin %25’ini oluşturuyor. Ancak yangın sonrası ciddi bir düşüş yaşandı. Bir yanlışın tüm kenti etkilemesine karşıyız. Tatil dönemlerinde %90 doluluk oranına sahip olan otellerde, Ramazan Bayramı’nda bu oran %15-20’ye kadar düştü. Bu nedenle acil bir çözüme ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Kenti Negatif Etkileyen Yangın Faciası

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, otel yangınının kenti olumsuz etkilediğini belirterek şunları dile getirdi: “Turizm Bakanlığı’ndan, eksikliklerin giderilmesi için 1 yıl süre istiyoruz. Kentimiz, yaşanan olaydan dolayı olumsuz bir şekilde anılmaya başladı. Bu durum, doluluk oranlarına da yansıdı. Bu olayın kentimizde meydana gelmiş olması, Bolu’yu diğer şehirlerden farklı kılıyor. Konuyu öncelikli gündem maddemiz haline getirdik. Valilik koordinasyonunda oluşturulan komisyon, çalışmalarına devam ediyor. Ne yazık ki birçok otelde eksiklikler tespit edildi ve bazıları için yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bu nedenle bir süre daha zaman kazanmamız gerekiyor. Turizm Bakanlığı’ndan, konaklama tesislerindeki riskleri belirleyerek bir master plan oluşturmak için 1 yıl süre talep edersek daha iyi olur.”

Otel İşletmecileri Eksik Ruhsat Problemi Yaşıyor

Otel işletmecisi Emrah Yaman, otellerin yangın ve deprem açısından denetlenmesinden kaynaklanan mevzuat eksiklikleri sebebiyle gerekli ruhsatları alamadıklarını belirtti. Yaman, “2017 yılında açtığım otel, yangın yönetmeliğine göre yapıldı. Ancak 2018’de yapılan güncelleme ile ikinci bir yangın merdiveni gerekliliği ortaya çıktı. Mevcut müşteri merdivenini yangın merdiveni olarak kullanmamızda bir sıkıntı yok. Oteli, yeni yangın yönetmeliğine uygun hale getirdik ancak yapı kontrolünden çıkan eksiklikler nedeniyle ruhsat alamıyoruz. Fiziken hazırladığımız binaları prosedür olarak onaylatamıyoruz. Bu durum, ek yönetmeliklerin getirilmesiyle çözülebilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzman isim İslam Memiş uyardı: Alım fırsatını kaçırmayın

Altın, İran – İsrail arasında sağlanan ateşkes sonrası bir süredir yükseliş ivmesi yakalayamıyor. Altın fiyatları sakin ekonomi gündemi ile birlikte yatay seyrediyor. “Önümüzdeki dönemde altın nasıl bir seyir yakalayacak? Yeniden yükselişe …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Büyük umutlarla halka arz olacaktı! Türk sanayi devi iflasın eşiğine geldi

Yedek parça alanında faaliyet gösteren Geosis Powertrain Motor, halka arz sürecindeyken konkordato talep etti.

Lüks segmentte 2 projesi satışta

OYAK İnşaat, İzmir’in Karaburun ilçesindeki Mormarin Villas ile İstanbul’daki Prime Tower Maslak olmak üzere iki lüks projesini eş zamanlı satışa çıkardı.

Çocuk işçi ölümleri arttı! Neden belli oldu: İşte MESEM gerçeği

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında 500 binin üzerinde çocuk ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor. MESEM programına kayıtlı çırak ve kalfaların yaşadıkları iş kazalarındaki artış ise dikkat çekiyor. Eğitim dense de aslında diğer işçilerinki …

Dijital dönüşümde yol haritası çizildi

D Tech Cloud, Cloud Retail Summit ile perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı.