Bakan Kacır: Kritik alanlarda yerli üretim kapasitemizi artıracağız

“`html

Finans Zirvesi 2025’te Bakan Kacır’dan Önemli Açıklamalar

Bakan Kacır, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” konulu Finans Zirvesi 2025’te dikkate değer değerlendirmelerde bulundu. Kacır, dünya genelinde çok katmanlı bir dönüşüm yaşandığını ifade etti.

Ekonomide liberal ticaretin yerini korumacı yaklaşımlara bıraktığına dikkat çeken Kacır, “Üretim ve teknoloji geliştirme alanında stratejik özerklik, ulusal bağımsızlığın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yerli üretim önceliği ve güvenilir dostlardan sağlanan tedarik anlayışı önem kazandı.” diye belirtti.

Kacır, artan küresel gerilim ve belirsizlik ortamında teknolojinin jeopolitik bir güç aracına dönüşmekte olduğunu vurguladı.

Sanayi alanında istihdamın 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine yükseldiğini ifade eden Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Gelişmiş sanayi altyapımız, esnek üretim yeteneklerimiz ve lojistik avantajlarımız sayesinde küresel piyasada önemli bir rekabet gücü elde ettik. Yıllık ürün ihracatımız 22 yıl önce 36 milyar dolarken, şimdi 265 milyar dolara ulaştı; bu, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracat rakamıdır. Türkiye, Çin’den sonra, Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir bölgede en çeşitli ürünleri en fazla ülkeye rekabetçi bir şekilde ihraç edebilen bir konumda.”

“AR-GE Yatırımlarımız Milli Gelir İçindeki Payı Gelişmiş Ülkeler Seviyesinde”

Kacır, dünyada uygulanan en etkili AR-GE teşvik sistemlerine sahip olduklarını ve bu sayede teknoloji geliştirme alanında önemli kazançlar elde ettiklerini dile getirdi. 2002 yılındaki orta ve yüksek teknoloji ürün ihracatı 10 milyar dolar iken, bu rakamın geçen yıl 101 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.

Kacır, AR-GE ve inovasyon ekosisteminin yüksek teknolojili sektörlerin sanayi üretiminde belirgin şekilde öne çıktığını belirterek, “Yıllık AR-GE harcamalarımız 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara ulaştı; bu harcamaların üçte ikisi özel sektör firmaları tarafından yapılmaktadır. AR-GE’ye yaptığımız yatırımın milli gelir içindeki payı, gelişmiş ülkeler seviyesine erişmiştir.” açıklamasında bulundu.

Kacır, özel sektörde 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezinde çalışan araştırmacı ve mühendislerin, teknoloji odaklı kalkınma vizyonuna katkı sağladığını söyledi.

Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları’nın uygulamaya koyulduğunu hatırlatan Kacır, ikiz dönüşümün birçok alanda kapsamlı bir değişim gerektirdiğini ifade etti.

“Türkiye’den 68 Kurum, 14 Milyon Avro Fon Elde Etti”

Kacır, yalnızca finansal kaynak sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda teknik uzmanlık ve proje yönetim kapasitesi sunan uluslararası finans kuruluşları ile de işbirlikleri geliştirdiklerini belirterek projeler hakkında bilgi verdi. Dijital Avrupa Programı’na katıldıklarını ve bu sayede sanayiciler ve girişimcilerin Avrupa Komisyonu tarafından açılan çağrılara başvuru yapma fırsatı elde ettiğini dile getirdi. Bugüne kadar Türkiye’den 68 kurum, 14 milyon avroluk fona erişim sağladı.

Kacır, Türkiye Yüzyılı kapsamında sanayi altyapısını yüksek teknolojili üretimle güçlendirecek adımları atacaklarını belirtti. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile AR-GE’den üretime kadar geniş bir destek mekanizması oluşturduklarını kaydetti.

Program çerçevesinde destek alan 160 proje ile stratejik sektörlerde yaklaşık 137 milyar liraya ulaşan önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini ekledi. Geçtiğimiz yıl başlattıkları Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı’nın sanayicilerden büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

“AR-GE ve Yerli Üretim Kapasitemizi Genişleteceğiz”

Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığını oluşturan 284 ürüne yönelik yatırımları hızlandırdıklarını belirtti. Merkez Bankası’nın tahsis ettiği 300 milyar liralık kaynağın program kapsamında girişimcilerden büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Kacır, “Bu program ile toplam yatırım tutarı 1 trilyon 256 milyar lirayı bulan 275 proje başvurusunda bulunmuştur. 58 proje üzerinde yapılan değerlendirmelerde, toplam yatırım tutarı 241 milyar liraya ulaşan 49 proje kredi başvurusuna uygun bulunmuştur.” dedi.

Kacır, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile ileri teknoloji yatırımlarını hızlandırarak, yatırımcılara cazip koşullarda finansman sunacaklarını kaydetti. Ayrıca, mart ayında duyurulan 9,3 milyar dolarlık 19 yeni yatırımın, 20 binden fazla nitelikli istihdam sağlayacağına dikkat çekti.

Kacır, “Cumhurbaşkanımız, bu yatırımlarla birlikte sanayi ve teknolojide bağımsızlık hedefimizi vurgulayan 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’ni açıkladı. Bu strateji doğrultusunda, önümüzdeki beş yıl içinde yüksek teknoloji ve kritik alanlarda AR-GE ve yerli üretim kapasitemizi artırmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kacır, dijital dönüşümü genel hatlarıyla ele alarak, ekonomiyi hızlandıracak desteklerin yanı sıra düşük karbonlu üretimi teşvik edeceklerini söyledi. Küresel değer zincirlerindeki kırılmalara karşı ülke ekonomisinin dayanıklılığını artıracak pazar çeşitliliği yaratacaklarını belirtti.

Kacır, küresel ticaret savaşlarının Türk sanayisine yeni fırsatlar sunabilmesi için yoğun çalışmalar yaptıklarını vurgularken, “Fiyat istikrarını öncelikli hedef olarak belirlediğimiz ekonomik programımız, iç talep üzerinde yavaşlatıcı etkiler yaratıyor. Uzun vadede istikrarı sağlarken, ülkemizde sağlıklı bir büyümeye zemin hazırlayacaktır.” dedi.

Kacır, KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı’nın yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “İlk başvuru döneminde 877 işletmenin 19,5 milyar liralık yatırım projesine destek verdik. Şu an devam eden ikinci başvuru döneminde KOBİ’lere, 36 aya kadar geri ödemesiz finansman desteği sunuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kacır, Türkiye’nin coğrafi konumu, genç ve dinamik nüfusu, gelişmiş sanayi altyapısı, güçlü üretim kültürü ve artan teknoloji geliştirme potansiyeli ile yükselişini sürdüreceğini belirtti. 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişiminin büyümesini hedeflediklerini ve mevcut Turcorn’ların değerinin 100 milyar dolara çıkmasını amaçladıklarını ifade etti.

Kacır, girişimcilik ekosistemine uluslararası sermaye çekmek için kamu destekli fon mekanizmalarını yaygınlaştıracaklarını ve yenilikçi çözümleri ekonomik yapıya entegre edeceklerini ekledi.

Bakan Kacır, konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci tarafından hediye takdim edildi.

“`

Related Posts

Çalışan annelere İŞKUR’dan 348,2 milyon TL destek

Türkiye İş Kurumu’nun çalışan annelerin iş hayatından kopmamaları ve çocuklarını sağlıklı şekilde büyütebilmeleri için sağladığı yarım çalışma ödeneğinden bugüne kadar 45 bin 641 kişi yararlandı, toplam 348,2 milyon lira destek verildi.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.