Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral’dan Karpuz Tüketimi Uyarısı

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, yaz aylarında sıkça tüketilen karpuzun hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtti. Göral, Medipol Sağlık Grubu’ndan yaptığı açıklamada, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu vurgulayarak, dış kabuğunda bakteri bulunabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle karpuzun kesilmeden önce sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Ayrıca Göral, karpuzun taşıma, satış ve ev ortamında birçok yüzeye temas ettiğini, dolayısıyla kabuğunda yüksek miktarda bakteri bulunabileceğini söyledi. Karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Göral, aksi halde kabuktaki bakterilerin kesim sırasında iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmelerine sebep olabileceğini bildirdi.

Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla iki saat içinde tüketilmesini önerirken, açık havada bu sürenin bir saate kadar indiğini belirtti. Ayrıca bakterilerin sıcak ortamlarda hızla çoğaldığını ve piknik gibi açık hava etkinliklerinde dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Ayrıca Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıktığını belirterek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karpuz kesimi öncesi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Göral, kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini aktardı.

Karpuzun su, şeker ve vitamin içeriğiyle yaz mevsiminde sağlıklı bir meyve alternatifi olduğunu belirten Göral, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Karpuz tüketirken kurallara uyulması gerektiğinin altını çizen Göral, “Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun” uyarısında bulundu.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Diyetle ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bulgular ortaya koyarken, bilim insanlarından dikkat çekici bir açıklama geldi. Bitkisel temelli beslenme biçimi olan vegan diyeti uygulayanların, yalnızca hayvansal gıdalardan uzak durarak vücutlarındaki asit yükünü ciddi şekilde azalttığı ve bunun da doğrudan kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

Uzman: ‘Göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirmek mümkün’

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları gibi bazı gruplarda bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğüne işaret eden Doç. Dr. Yılmaz, bu durumun tanı sürecini zorlaştırabildiğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?