Bakır fiyatları rekor kırdı

Trump Gümrük Tarifeleriyle Piyasaları Etkisi Altına Aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte gündemden düşmeyen gümrük tarifeleri, piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor. ABD’nin son tarife kararlarının açıklanmasının ardından gelecekte daha yüksek tarifelerin gelme ihtimaline dair endişeler artmış durumda. Bu durum, ithal mallara uygulanan yüksek vergilerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülerini güçlendirdi.

Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği mektuplarla bu ülkelerden ABD’ye yapılan tüm ürün gönderilerine 1 Ağustos’tan itibaren sektörel tarifelerin yanı sıra %25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarifeleri belirledi.

Trump’ın aldığı kararlar sonucunda bakır ithalatına %50 tarife getirileceği açıklandı. Bu politikalar emtia piyasalarında dalgalanmalara neden olurken, bakır fiyatlarında belirgin artışlar yaşandı.

Bakır fiyatları uluslararası piyasalarda rekorlar kırarak 5,81 dolara yükseldi. Bu yükseliş, Haziran ayına göre %10’a ve geçen yıl sonuna göre ise %40’a ulaştı. Bakırın fiyatlarında yaşanan bu artışın temelinde, arz endişeleri ve Çin’in talebinin gücünü koruması yatıyor.

Ayrıca, dünya genelinde artan arz yönlü sorunlar da bakır fiyatlarında artışa yol açtı. Teck Resources isimli bakır madenciliği şirketi, Şili’deki operasyonlarında üretim aksamalarının yaşandığını bildirdi. Ayrıca Londra Metal Borsası’ndaki bakır stoklarının azalması da fiyatları olumlu etkiledi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kamo-Kakula bakır işletmesinin sismik aktiviteden etkilenmesi de fiyatları yukarı yönlü desteklemiş oldu.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, ABD’nin en büyük ikinci bakır ithalatçısı olduğunu vurgulayarak, alınan %50 tarife kararının ABD’nin Şili, Peru ve Kanada’dan yaptığı bakır ithalatını önemli ölçüde maliyetlendireceğini belirtti. Bu durumun bakır talebini baskılayacağını ifade eden Ergezen, ABD’deki bakır üreticilerinin ve madencilik şirketlerinin avantajlı bir konuma gelebileceğini dile getirdi.

Ergezen ayrıca, kararın madencilik hisselerini etkileyeceğini ve ABD’deki şirketlerin olumlu, Şili ve Peru’daki şirketlerin ise olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi. Öte yandan, bu tarifelerin uzun vadede kalıcı olmasının zor olduğunu ve Çin’in de etkileneceğini belirtti.

Related Posts

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

“Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağımızı, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu defalarca ifade ettik. Bir de bu anlamlı toplantıda altını kalınca çizelim” dedi.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,51 azalışla 11.763,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,15 artarak 11.781,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Vakıf üniversiteleri fiyatta Avrupa’yla yarışıyor: Öğrencinin yüzü fiyatta da gülmüyor

Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin ücretleri bu yıl neredeyse yurt dışındaki üniversiteler ile aynı oldu. Ülke şartlarından dolayı yurt dışında okumak isteyen gençlerin fiyat bazında da daha ucuz bir imkanla karşılaşması, beyin göçüne bir neden daha olarak görüldü.