19 Mayıs’ta çarpıcı rapor: 13 yılda 2728 genç işçi öldü!

İSİG Meclisi: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Yayımlanan Rapor Çarpıcı Sonuçlar İçeriyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda genç işçiliğe dair çarpıcı bir rapor yayımladı. Rapora göre son üç yılda 13 yılda yılda en az 2728 genç çalışanın iş cinayetinde yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Raporda, öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Sektörel dağılıma baktığımızda genç işçi ölümlerinin yüzde 34’ünü sanayi, yüzde 27’sini inşaat, yüzde 22’sini hizmetler ve yüzde 17’sini tarım oluşturuyor. Genç işçi ölümlerinin başta metal, maden, taşımacılık, enerji ve gıda olmak üzere sanayide yoğunlaştığını görüyoruz. Yine şehirleşmenin bir sonucu olarak inşaatlarda ve hizmetlerde genç işçi ölümleri giderek artıyor. Çocuk işçi ölümlerinin yarısından fazlasını oluşturan tarımdaki ölümler (özellikle sayısal olarak azalmasına paralel olarak da çiftçi ölümleri) ise bu yaş grubunda giderek düşüş eğilimi gösteriyor.
  • İşkolları açısından baktığımızda ise son yıllarda dikkat çekilmesi gereken iki işkolu var. Birincisi, kalıpçılık, sıvacılıktan vinç operatörlüğüne kadar özellikle güce dayalı farklı mesleklerde çalışan gençlerin iş cinayetlerinin kümelendiği “inşaat”. İkincisi, son altı yıldır (özel olarak motokurye mesleğinin artışını da dikkate almak gerekli) güvencesizlik temelinde yaşanan kitlesel işçileşmenin bir sonucu olarak “konaklama”.(Motokurye ölümlerini ana işverenden dolayı bu işkoluna kaydediyoruz)
  • Özellikle tarım ve taşımacılıkta trafik ve servis kazası, inşaatta yüksekten düşme ve sanayide ezilme öne çıkıyor. Ancak elektrik çarpması gibi çok ucuza önlemler ile engellenebilecek ölümlerin oransal olarak bu kadar fazla olması keza benzer şekilde zehirlenme ve boğulmaların çokluğu, genç işçilerin çalışma koşullarına dair (aşırı-yoğun-fazla çalışma, önlem ve denetimsizlik) zemini ortaya koyuyor.

Ayrıca raporda, “Her ay ortalama 18-19 genç işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Genç işçi ölümleri pandemide kısmen düşüş eğilimi gösterse de yoksullaştırma politikaları sonucu arttı” ifadeleri yer aldı.

Related Posts

Son dakika! Doğal gaza zam geldi

EPDK, doğal gaza zam yapıldığını açıkladı. Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 24,6 oranında zamlandı. Sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 7,86 oranında zamlandı. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak. Yetkililer tarafından yapılan …

Uzman isim İslam Memiş uyardı: Alım fırsatını kaçırmayın

Altın, İran – İsrail arasında sağlanan ateşkes sonrası bir süredir yükseliş ivmesi yakalayamıyor. Altın fiyatları sakin ekonomi gündemi ile birlikte yatay seyrediyor. “Önümüzdeki dönemde altın nasıl bir seyir yakalayacak? Yeniden yükselişe …

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Büyük umutlarla halka arz olacaktı! Türk sanayi devi iflasın eşiğine geldi

Yedek parça alanında faaliyet gösteren Geosis Powertrain Motor, halka arz sürecindeyken konkordato talep etti.

Lüks segmentte 2 projesi satışta

OYAK İnşaat, İzmir’in Karaburun ilçesindeki Mormarin Villas ile İstanbul’daki Prime Tower Maslak olmak üzere iki lüks projesini eş zamanlı satışa çıkardı.

Çocuk işçi ölümleri arttı! Neden belli oldu: İşte MESEM gerçeği

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında 500 binin üzerinde çocuk ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor. MESEM programına kayıtlı çırak ve kalfaların yaşadıkları iş kazalarındaki artış ise dikkat çekiyor. Eğitim dense de aslında diğer işçilerinki …